POLSKIE ZIOŁA - PRAWOŚLAZ LEKARSKI

kwiat, Prawoślaz lekarskiAlthea officinalis L.
  Prawoślaz jest rośliną spokrewnioną z malwami. Dawniej rósł na łąkach, przydrożach, obecnie hoduje się go w ogrodach. Surowcem wykorzystywanym w ziołolecznictwie jest mięsista część korzenia dwuletniej rośliny, którą należy wykopać jesienią, można również wykorzystać liście. Zarówno korzeń jak i liście zawierają ok 10 % śluzu, głównego składnika stosowanego w lecznictwie.

 

Właściwości dzikiej róży:

  • działanie osłonowe na błony śluzowe jamy żołądka
  • pomaga w zaparciach
  • stosowany zewnętrznie działa przeciwzapalnie i osłonowo na powieki, wargi sromowe
  • wzmacnia przesuszone, zniszczone włosy(maseczki nawilżające, (płukanki)
  • ułatwia odkrztuszanie.

 

Syrop na ból gardła

  • 4 łyżki suszonego korzenia prawoślazu lekarskiego
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru lub miodu.

Korzeń prawoślazu włóż do garnka, zalej zimną wodą, odstaw na 4-5 godzin pod przykryciem. Po tym czasie podgrzej płyn, nie wolno doprowadzić do wrzenia. Odcedź prawoślaz i odciśnij. Do gorącego maceratu dodaj cukier i wymieszaj. Przelej do butelki i odstaw w chłodnym miejscu. Dawkowanie u dzieci od trzeciego roku życia max. do 3 łyżeczek dziennie, dorośli do 4 łyżek stołowych dziennie.
Miodem z prawoślazem gardło leczyli już faraonowie.