POLSKIE ZIOŁA - DZIKA RÓŻA
Rosa canina L.
Istnieje ponad 200 gatunków dzikich róż. Surowcem dzikiej róży są owoce, które powinno się zbierać późnym latem, kiedy są dojrzałe i soczyste. Zawierają witaminy C, B1, B2, A, E, K, karotenoiody, flawonoidy, pektyny, garbniki, olejki eteryczne, kwasy organiczne.
Właściwości dzikiej róży:
- działanie antybakteryjne
- moczopędne
- żółciopędne
- zawiera i pomaga przyswajać witaminę C
- stosowana zewnętrznie hamuje procesy starzenia.
Koktajl witaminowy na grypę i przeziębienie:
- 1 cytryna
- 3 łyżki posiekanych suszonych owoców dzikiej róży
- 1 kawałek świeżego imbiru
- 1łyzka suszonego ziela tymianku
- 1 łyżka suszonego ziela czarnego bzu
- 1łyzka suszonego ziela lipy drobnolistnej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka płynnego miodu.
Cytrynę kroimy w plasterki , imbir i owoce róży drobno siekamy, dodajemy razem z ziołami i cynamonem do miodu. W słoiku układamy plasterki cytryny przelewając je miodem. Syrop powinien macerować się 2-3 dni.