POLSKIE ZIOŁA - DZIKA RÓŻA

kwiat dzikiej róży, buteleczkiRosa canina L.
Istnieje ponad 200 gatunków dzikich róż. Surowcem dzikiej róży są owoce, które powinno się zbierać późnym latem, kiedy są dojrzałe i soczyste. Zawierają witaminy C, B1, B2, A, E, K, karotenoiody, flawonoidy, pektyny, garbniki, olejki eteryczne, kwasy organiczne.

 

Właściwości dzikiej róży:

  • działanie antybakteryjne
  • moczopędne
  • żółciopędne
  • zawiera i pomaga przyswajać witaminę C
  • stosowana zewnętrznie hamuje procesy starzenia.

Koktajl witaminowy na grypę i przeziębienie:

  • 1 cytryna
  • 3 łyżki posiekanych suszonych owoców dzikiej róży
  • 1 kawałek świeżego imbiru
  • 1łyzka suszonego ziela tymianku

 

 

  • 1 łyżka suszonego ziela czarnego bzu
  • 1łyzka suszonego ziela lipy drobnolistnej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka płynnego miodu.

Cytrynę kroimy w plasterki , imbir i owoce róży drobno siekamy, dodajemy razem z ziołami i cynamonem do miodu. W słoiku układamy plasterki cytryny przelewając je miodem. Syrop powinien macerować się 2-3 dni.

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej.
Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.